Lõppes tervislikku toitumist edendav koolitussari Võrumaa koolides

2018. a. novembrist kuni aprillini 2019 töötas mtü Piiri Köök välja tervislikku toitumist edendava koolituskava. Projekt sai alguse soovist rikastada ja mitmekesistada koolitoidu menüüsid, tõsta puu- ja juurvilja osakaalu koolitoidus, toetada laste tervislikku toitumist ning täiendada kooli kokkade teadmisi tasakaalustatud ja täisväärtuslikust toitumise osas.

Projektis osalesid Mõniste kool, Rõuge põhikool ja Vastseliina gümnaasium, koolitussari koosnes kolmest osast:

  • Loeng „Toitumine – tervisliku eluviisi osa”, et tõsta õpilaste, õpetajate ja muu kooli personali teadlikkust tasakaalustatud ja täisväärtuslikust toitumisest. Seejärel käsitleti tervisliku toitumise teemat erinevates ainetundides järgneva nädala jooksul.
  • Tervislik koolilõuna: koostöös kooli kokkadega valmistatati ühel päeval tervele koolile tasakaalustatud ja täisväärtuslik koolilõuna. Koolilõuna valmistamisel juhendati ja koolitati kokkasid, nii et nad omandasid teadmised ja oskused, et valmistada edaspidi tervislikku ja täisväärtuslikku koolilõunat õpilastele, õpetajatele ja kooli personalile.
  • Toidukoolitus Võrumaa koolide kokkadele, et nad tunneksid ja oskaksid kasutada erinevaid taimseid toidugruppe ning taimse tooraine töötlemisvõtteid (aurutamine, röstimine, praadimine, wokkimine, püreestamine jne). Samuti õpitati menüüdes loomsete toorainete asendamist koostiseliselt samaväärsete taimsete toorainetega.

Projekti meediakajastus

Galeriid

Vastseliina Gümnaasium
Mõniste Lasteaed ja Kool
Rõuge Põhikool

Projekti toetas SA Võrumaa Arenduskeskus.